woensdag 24 mei 2017

Het huis waarin David Jones Bowie werd

HADDON HALL (Nejib)
Als huizen konden praten zouden ze heel wat te vertellen hebben. Neem nu Haddon Hall. Deze villa in een buitenwijk van Londen bood in de jaren zestig onderdak aan een kleurrijk gezelschap van artiesten en muzikanten met als spilfiguur David Jones, die in dit huis zichzelf zou uitvinden als David Bowie.

In de naar Haddon Hall genoemde graphic novel wordt het verhaal van de jaren die hij er doorbracht verteld door het huis zelf. Het verhaal begint aan het eind van de jaren zestig. Angie en David hebben het huis gekocht en organiseren een groot feest voor de Londense scene. Iedereen is er en het is al heel druk als Marc Bolan er arriveert en een rondleiding door het huis krijgt van David. In de daarop volgende maakt het huis van alles mee: er wordt geblowt, geneukt, geslapen en vooral veel gejamd.
David Bowie heeft enige bekendheid als popmuzikant en wat hitsucces gehad, maar het lukt niet om het succes te bestendigen. Uiteindelijk slaagt Marc Bolan er als eerste in om een platencontract in de wacht te slepen. Intussen slaat Bowie het aanbod af om een Engelse versie van Claude Francois' Comme d'habitude op te nemen onder de titel My way en gaat stug door met het ontwikkelen van zijn eigen stijl.
Uiteindelijk leiden al zijn inspanningen tot de creatie van Ziggy Stardust and the spiders from Mars en David wordt Bowie. De rest is geschiedenis. Het hele verhaal wordt in Haddon Hall verteld in lijntekeningen die vaak, maar niet altijd opvallend basic zijn ingekleurd. Af en toe slaat de psychedelica toe en spatten de kleuren van een pagina. Het past heel mooi bij het verhaal dat met veel humor verteld wordt.
Ongetwijfeld heeft de dood van Bowie een rol gespeeld bij de beslissing van de Engels uitgeverij om dit boek, dat oorspronkelijk in 2012 onopgemerkt bij Gallimard verscheen, te vertalen. Maar het was een goed idee.

Selfmade hero; 144 pagina's; hardcover, kleur; ₤ 14,99 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten