donderdag 27 april 2017

Moord op het Franse platteland

HET VERSLAG VAN BRODECK (Manu Larcenet, naar Philippe Claudel)
Sinds hij De dagelijkse worsteling publiceerde, wordt Manu Larcenet gerekend tot de belangrijkste Franse stripmakers van deze tijd. Hij blijft continu vernieuwen en verrassen. Na De dagelijkse worsteling maakte hij de vierdelige striproman Blast, die alom werd geprezen. Veel lof was er ook voor het daarop volgende werk, Het verslag van Brodeck, dat na wat omzwervingen bij verschillende uitgevers uiteindelijk bij Dargaud in een Nederlandse vertaling verschijnt.
Het verslag van Brodeck bestaat uit twee delen, het tweede verschijnt dit najaar in vertaling, en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Philippe Claudel. Het is het verhaal van een man die door zichzelf te laten vernederen de oorlog en het verblijf in een kamp heeft overleefd. Na de oorlog keert hij terug naar zijn dorp. De wat zonderlinge Brodeck woont hier aan de rand samen met zijn dochter en echtgenote, die net als hij getekend is door de oorlog.
Op een dag belandt er een vreemdeling in het dorp, die al snel door de dorpsgenoten 'de anderer' genoemd wordt. Een paar dagen later is hij dood, vermoord. De dorpsbewoners benaderen Brodeck om een verslag te schrijven van de gebeurtenissen die tot de dood van de anderer geleid hebben. Brodeck aanvaardt de opdracht, maar besluit om twee verslagen tre schrijven, een voor de dorpsgenoten, het officiƫle en een voor zichzelf en dat is het verhaal dat we nu lezen.
Het tekenwerk van Larcenet in dit boek is magistraal. Hij kiest ervoor om het verhaal te vertellen op verticale (liggende) pagina's. Een film-achtige aanpak die hem de gelegenheid geeft om het landschap in panoramische beelden voorbij te laten trekken, maar ook om in te zoomen op de lelijke koppen van de dorpsbewoners en allerlei details. Zijn krasserige pentekeningen doen wat denken aan het werk van Alberto Breccia (Mort Cinder).
Het verslag van Brodeck is rijk aan details, de tekeningen nodigen uit om ze heel goed te bekijken en tot je door te laten dringen. Wat je hier voorgezet wordt is geen gemakkelijke kost, het verhaal wordt traag verteld, is somber en complex, aangrijpend. Maar o, wat is het mooi en meeslepend.

 Uitgeverij Dargaud 2017; 160 pagina's; hardcover met slipcase, zwart/wit ;  € 24,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten