zondag 30 april 2017

Er zijn grenzen aan wat een moeder kan verdragen

HAD MENEER NOG IETS GEWENST? (Virginie Augustin & Hubert)
Edward is een jonge edelman die leeft in het Victoriaanse tijdperk. Sir Edward is een losbol. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al zo ongeveer alles gedaan wat er op erotisch gebied mogelijk is. En met bijna iedereen. Zijn indrukwekkende lid is haast beroemder in Londen dan Edward zelf. Maar zijn liefhebberij begint uit de hand te lopen. Steeds vaker wordt hij 's nachts  knock-out met de koets vervoerd naar zijn imposante woning. Een huis waarin twintig bedienden altijd voor hem klaar staan.
Op een dag voegt Lisbeth zich bij Edwards huishouding. Als zij een keer 's nachts moet werken wordt Edward dronken en in elkaar geslagen thuisgebracht. Ze kleedt hem uit, legt hem in bed en verzorgt zijn wonden. Ze blijft bij hem waken terwijl Edward zijn roes uitslaapt. Ze houd zich niet aan de regels van het personeel en begint een gesprek met hem. Edward is verbaasd dat het lelijke meisje niet onder de indruk is van zijn grote reputatie. Er groeit een band tussen de twee en Lisbeth wordt Edwards vertrouweling. Ze hoort zijn verhalen aan over zijn liederlijke uitspattingen zonder een spier te vertrekken. Bij haar kan hij alles kwijt. En hij gaat van haar houden.
De rest van het personeel is er niet gelukkig mee dat sir Edward een eenvoudig dienstmeisje in vertrouwen neemt en wijst haar op haar plaats. Ook de moeder van Edward is ongelukkig met de situatie. Zijn losbandige leven is nog tot daar en toe maar er zijn grenzen aan wat een moeder kan verdragen.
Had meneer nog iets gewenst? is in veel opzichten een perfect stripverhaal. Virginie Augustin maakt van iedere pagina op zich een kunstwerkje in een wat schetsmatige stijl, waarbij ze telkens een beperkt aantal kleuren gebruikt dat bij de personages en bij de situatie past. De dalogen zijn heel sterk en met zijn uitspraken steekt Edward Oscar Wilde regelmatig naar de kroon.
Had meneer nog iets gewenst? is een mooi, gelaagd sprookje voor volwassenen waarin grote thema's worden aangekaart en met een hartverscheurend einde.
Blloan 2017; 96 pagina's; uitvoering; € 19,95

☺☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten