dinsdag 25 april 2017

Een obsessieve verliefdheid

IEDEREEN OP CLAUDIA (Sam Peeters)
Net zoals bijvoorbeeld Pieter de Poortere heeft Sam Peeters zich toegelegd op het maken van tekstloze stripverhalen, maar in tegenstelling tot zijn Belgische collega maakt Peeters lange verhalen. Iedereen op Claudia is zijn derde graphic novel. Er is in zijn werk duidelijk een stijgende lijn te zien. Grafisch is zijn werk steeds strakker en helderder geworden en hij slaagt er per boek beter in om een verhaal te vertellen. Iedereen op Claudia is complexer en diepgaander dan zijn voorganger Fucking hell.
Iedereen op Claudia is het verhaal van een verliefdheid die uitgroeit tot een obsessie. Claudia is het mooiste meisje van de klas, lief, knap, slim, grappig. Iedere jongen is meteen weg van haar inclusief de mannelijke hoofdpersoon in wie we zonder veel moeite Peeters zelf herkennen. Hij is tot over zijn oren verliefd op haar, ze nestelt zich (en dat weet Peeters heel mooi grafisch vorm te geven) in zijn hersens, kruipt onder zijn huid, zijn hart, zijn onderbuik… maar hij maakt geen schijn van kans.
In de loop der jaren leven ze beiden hun eigen leven en gaan hun eigen weg, maar soms kruisen hun wegen elkaar. En elke keer heeft Claudia een ander. De afspraakjes die ze maken lopen uit op een fiasco als er steeds weer een andere minnaar opduikt. Zijn verliefdheid neemt steeds extremere vormen aan. Van sommige gebeurtenissen aan het einde van dit boek valt te hopen dat ze zich enkel in de geest van de mannelijke hoofdpersoon hebben afgespeeld. En zelfs die scènes zijn prachtig in beeld gebracht.
Evenals zijn voorganger Fucking hell is Iedereen op Claudia een prachtig vormgegeven uitgave met grafisch heel sterk, uiterst helder en toch gedetailleerd tekenwerk dat bij iedere keer bekijken weer nieuwe details prijsgeeft. Mooi werk.
Scratch 2017; 224 pagina's; hardcover, kleur; € 34,90


☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten