maandag 13 maart 2017

Een geschenk aan het volk

DE HEMEL BOVEN HET LOUVRE (Bernar Yslaire & Jean-Claude Carrière)
Sinds een aantal jaren werkt het Louvre samen met striptekenaars aan een reeks boeken waarin de collectie van dit Parijse museum een rol speelt. Eigenlijk is dat de enge eis die aan de stripmakers gesteld wordt. Verder zijn ze helemaal vrij en dat leverde een reeks heel uiteenlopende boeken op. Nadat Stichting Zet.El eerder al IJstijd van de Crécy uitbracht, verschijnt nu ook de bijdrage van Bernard Hislaire in vertaling.
Hislaire (zijn naam wordt nu geschreven als Bernar Yslaire) werkte voor De hemel boven het Louvre samen met de gerenommeerde filmscenarist Jean-Claude Carrière (Danton, The unbearable lightness of being). Ze gingen helemaal terug naar het ontstaan van het Louvre ten tijde van de Franse Revolutie, een tijdperk waarin Hislaire, zoals we weten, graag zijn verhalen situeert.
Centraal staat de schilder Jacques-Louis David. Hij richtte destijds het Louvre opnieuw in om het volk in aanraking te brengen met kunst, maar dan wel het soort kunst dat paste bij de idealen van de Revolutie. Deze nieuwe kunst werd geschonken aan het volk. En uiteraard leverde David, die bevriend was met de eerste man Maximilien Robespierre en zijn regime, daar zelf ook een bijdrage aan. Hij kreeg als opdracht om voor het Louvre een schilderij te maken van het Opperwezen, geen god, geen heer, geen geloof, maar een symbool.
De hemel boven het Louvre beschrijft Davids worsteling met deze opdracht. Het lukt hem maar niet om het juiste model en de juiste beelden te  vinden om zijn opdracht tot een goed einde te brengen.
De hemel boven het Louvre is een schitterend boek. Carrière schreef een krachtig verhaal in 20 hoofdstukken over de essentie van beeldende kunst. In de meeste hoofdstukken is een schilderij of een schets hiervoor van David verwerkt. Hislaire maakte er de tekeningen bij en dat deed hij fantastisch. De laatste afleveringen van Samber komen wat minder geïinspireerd over, maar hier is Hislaire helemaal op dreef. Met een beperkt aantal kleuren en verschillende technieken, ondersteund door het gebruik van de computer maakte hij indrukwekkende platen.
Vreemd eigenlijk dat dit boek niet eerder vertaald is, maar gelukkig is dat nu toch gebeurd. De hemel boven het Louvre is een aanwinst voor iedereen die van kunst en van het werk van Hislaire houdt.
Stichting Zet El; 72 pagina's; hardcover, kleur; € 21,95
☺☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten