maandag 12 december 2016

Schilderen op een bootje

DE TUIN VAN DAUBIGNY (Luc Cromheecke & Bruno de Roover)
Charles-François Daubigny (1817-1878) was een tijdgenoot van Vincent van Gogh, maar bijna niemand kent hem nog. Misschien omdat hij in tegenstelling tot de Hollandse meester een gelukkig leven had waarin weinig schokkends plaatsvond en al tijdens zijn leven succes had als kunstenaar. Waarom zou je daar een stripverhaal over maken? Luc Cromheecke deed het toch.
Cromheecke had hier persoonlijke motieven voor. Een paar jaar geleden besloot hij om er net als Daubigny opuit te trekken en in de buitenlucht te gaan schilderen. Nu kijkt niemand daar nog vreemd van op, maar in de achttiende eeuw was het bepaald niet gebruikelijk dat een kunstschilder zich buiten zijn atelier begaf om te tekenen naar de natuur. Daubigny was hierin een pionier. Hij had een bootje, waarmee hij over de Seine en de Oise voer en er het plattelandsleven vastlegde op zijn doeken. Onderweg schreef hij brieven aan zijn vrouw en kind.
Luc Cromheecke trad dus in Daubigny's voetsporen en hij kwam in het bezit van enkele van die brieven. Bruno de Roover bewerkte ze tot korte verhaaltjes, soms niet meer dan een schets en Cromheecke werkte die uit in prachtige strippagina's die vooral opvallen door de inkleuring. Het hele boek heeft hier iets lichts door gekregen. Daubigny is in de versie van Cromheecke een man die geniet van het leven en de kleine dingen die daarin gebeuren.
In De tuin van Daubigny staan 9 van zulke korte verhalen die als een soort raamvertelling zijn met  het schilderij dat Vincent van Gogh maakte van de tuin van Daubigny, waaraan dit boek zijn titel dankt, als kader. Een mooi boek.
Blloan 2016; 56 pagina's; hardcover, kleur: € 16,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten