vrijdag 25 november 2016

Onderhuidse dreiging

HET GELE TEKEN (Edgar-Pierre Jacobs)
In 1953 hadden de lezers van het tijdschrift Kuifje het over maar één ding: hoe zou het verder gaan met Blake en Mortimer? Veertien maanden lang hield Edgar P. Jacobs de lezers in spanning met Het gele teken, een dreigend verhaal dat zich grotendeels afspeelt in de dokken van Londen. In Het gele teken pleegt een boef met een gele bril spectaculaire misdaden en brutale inbraken en laat daarbij telkens zijn handelsmerk achter: een gele letter M, het gele teken! Scotland Yard staat voor een raadsel en Blake en Mortimer gaan op zoek naar de mysterieuze crimineel. Zestig jaar later wordt Het gele teken, een spannende thriller met SF-elementen, nog altijd beschouwd als een van de allerbeste strips die ooit in Europa gemaakt is. De letter M die overal opduikt in Het gele teken werd net als het verhaal zelf een icoon van het beeldverhaal.
Voor het eerst sinds die eerste publicatie is Het gele teken weer te lezen in de oorspronkelijke vorm. In dit prachtige, op groot formaat uitgegeven boek staan de pagina's afgedrukt zoals ze in het weekblad Kuifje stonden met telkens bovenaan de pagina een korte samenvatting van het voorafgaande, de oorspronkelijke inkleuring en met de ellenlange teksten die al in 1970 vervangen werden door een iets vlotter lopende versie voor de boekuitgave, zoals de meeste mensen het verhaal kennen. Ook is voor het eerst sinds toen weer het plaatje te zien dat destijds woede opriep. Jacobs werd een smeerlap gevonden omdat hij op plaat 18 een minuscule afbeelding toont van een iets te schaars geklede vrouw. Het waren de jaren vijftig, nietwaar! Nu maakt niemand zich hier druk meer om, evenmin als over het vele geweld in dit verhaal.
Maar dat zijn details. Het effect dat Het gele teken had op de lezers werd versterkt door de vorm waarin het verhaal verscheen, namelijk als feuilleton van telkens 1 pagina op de achterkant van het weekblad. Die sfeer komt terug als je het verhaal op deze manier herleest. Lees het met een of enkele pagina's per dag en de dreiging die ervan uitgaat kruipt onder huid. Je wordt opnieuw verrast door beelden die je al tientallen keren hebt gezien: de ontspoorde trein, Nasir die verblind wordt door een lichtstraal, Guinee Pig op de kranen en stellages in de haven, de blik van professor Septimus die in de loop van het verhaal steeds gestoorder wordt, prachtig!
Eens te meer wordt duidelijk hoe knap Jacobs zijn verhaal opbouwde met op elke pagina een cliffhanger. Het moet vreselijk zijn geweest om telkens een week te moeten wachten op het vervolg. Gelukkig hoeft dat nu niet meer.
Uitgeverij Dargaud; 96pagina's; gebonden, kleur, groot formaat; € 79,95
☺☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten