zaterdag 19 november 2016

Kandidaat voor de Nobelprijs van de Liefde

DE HEMELSE BIBENDUM (Nicolas de Crécy)


Nicolas de Crécy is al jaren één van de grappigste en origineelste stripmakers van Frankrijk. Hij brak door met het fraaie surrealistische castraatverhaal Foligatto (1998), maakte daarna voor de prestigieuze reeks Vrije vlucht van Dupuis het tekstloze Prosopopus (2003), waarna er vervolgens lange tijd niets meer van hem in het Nederlands verscheen. In 2014 kwam daar verandering in met de publicatie van IJstijd, gemaakt voor de stripverhalenreeks van het Louvre.
De hemelse Bibendum, het derde boek dat Scratch sindsdien van hem publiceert wordt gezien als de Crécy's meesterwerk. Het driedelige verhaal verscheen oorspronkelijk tussen 1994 en 2002 en werd daarna integraal herdrukt. In het Nederlands verschijnt het direct integraal.
De hemelse Bibendum laat zich moeilijk samenvatten. Het verhaal begint als Diego, een éénbenige zeehond het schip verlaat dat hem naar de zielloze wereldstad New York Sur Loire heeft gebracht. Hij weet op dat moment nog niet dat hij het lot van deze stad volledig zal veranderen. Hij wordt namelijk voorbereid op het winnen van de Nobelprijs voor de Liefde. Hij krijgt gezelschap van een tamelijk dikke hond die probeert om Diego te beschermen tegen de Duivel die vastberaden is om de uitreiking van de Nobelprijs voor de Liefde te dwarsbomen.
Kunt u het volgen? Een absurd verhaal? Ja, dat is De hemelse Bibendum absoluut. Maar de Crécy wet het zo knap te vertellen dat je zonder moeite wordt meegezogen in zijn bizarre, originele wereld. Tel daar de absurde humor en de knap ingekleurde , barokke tekeningen die soms per pagina van stijl verschuiven bij op,  en je hebt een meesterwerk in handen.
Scratch Books 2016; 200 pagina's; hardcover, kleur ; € 45,00
☺☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten