woensdag 30 november 2016

De terugkeer van Simon

SIMON VAN DE RIVIER DEEL 3 (Claude Auclair & Alain Riondet)
In 1978 leek er een einde te zijn gekomen aan de serie Simon van de rivier. Terwijl in Kuifje de laatste platen verschijnen van City N.W. 3 loopt in (A suivre) Bran Ruz. (A suivre) is een door uitgeverij Casterman uitgegeven tijdschrift voor volwassen striplezers, dat stripromans presenteert: lange, diepgravende verhalen. Auclair voelt zich hier meteen thuis tussen de andere 'romanauteurs' Tardi, Pratt en Forest, om er enkele te noemen. Niet langer hoeft hij zich beperkt te voelen door de lengte-eis van ca. 46 pagina's die het stripalbumformaat stelt en kan hij gaan werken aan het Keltische epos, waar hij al  langer plannen voor heeft. Die worden concreet als hij in 1976 Alain Deschamps ontmoet en Casterman hun voorstel accepteert. Auclair wordt een medewerker van het eerste uur aan (A suivre) en de hieruit voortkomende collectie stripromans.
Meerdere malen vertelt Auclair in interviews dat Simon van de Rivier is afgelopen, maar hij verandert van mening als hij rond 1982 de reizende avonturier Alain Riondet ontmoet. Samen bedenken ze drie nieuwe verhalen die ze maken tussen 1983 en 1986. Uitgeverij Lombard koopt de eerste twee verhalen maar weet er niet goed raad mee. Ze zijn niet geschikt voor publicatie in het weekblad Kuifje en de pagina's blijven een aantal jaren in de la liggen. Rond die tijd heeft Lombard plannen voor een tijdschrift voor volwassenen dat moet gaan concurreren met (A suivre). Daar zouden ze wel in passen, maar het tijdschrift komt niet van de grond. Intussen werkt Auclair verder aan het derde nieuwe verhaal. Uiteindelijk verschijnen vanaf 1988 de verhalen zonder voorpublicatie in boekvorm: De opwekker en De weg van het Ogam, later gevolgd door Schipbreuk (in twee delen).
De postnucleaire wereld is in deze verhalen naar de achtergrond verdwenen en Simon en Emeline zijn ouder geworden. Simon is ook meer op Auclair zelf gaan lijken, een bewuste keuze van de tekenaar, die nog meer autobiografische elementen toevoegt (Simon heeft twee dochters en een boot, net als Auclair) De opwekker lijkt vooral te zijn bedoeld om zijn mystieke denkwereld te presenteren en menig lezer krabt zich het hoofd bij deze poging om allerlei oeroude denkbeelden uit verschillende culturen te combineren: de elementen aarde, water, lucht en vuur, yin en yang,
de i-tjing…
In De weg van het Ogam gaan Auclair en Riondet op dezelfde voet verder. In De opwekker zien we Simon en zijn familie pas aan het eind van het verhaal, maar in De weg van het Ogam staat Simon centraal, die een reis door zijn binnenste maakt en daarbij geconfronteerd wordt met onder andere Keltische mythen en de droomtheorie van Carl Gustav Jung.  Deze twee verhalen zijn bepaald geen lichte kost, maar blijkbaar heeft Auclair ermee gezegd wat hij wil zeggen, want Schipbreuk heeft een heel ander karakter.
Simon is weer een bijfiguur in dit zeevaartdrama. Hij is met zijn gezin neergestreken in een vissersdorp (waarschijnlijk ergens in Bretagne) waar Mevrouw de scepter zwaait. Ze is een keiharde, onverzettelijke vrouw die na de dood van haar man eigenaar wordt van de vissersvloot. Officieel heeft Patrick Grote Hond de leiding maar hij kan niets zonder de goedkeuring van Mevrouw. Mevrouw heeft één zwakke plek: ze houdt veel, te veel, van haar zoon Pierre.
Het verhaal wordt rustig verteld, maar heeft bijna vanaf de eerste pagina een beklemmende sfeer. Er zijn veel onderhuidse frustraties en opgekropte woede in de gesloten vissersgemeenschap die niet anders dan tot uitbarsting kunnen komen. De twee delen samen van Schipbreuk vormen een mooie striproman.
Schipbreuk was definitief het laatste verhaal van Simon van de rivier. De laatste jaren van Auclairs leven waren een martelgang. De boot die hij bouwt gaat in vlammen op, hij raakt verzeild in een langdurige rechtszaak met Deschamps die de rechten claimt op de originele pagina's van Bran Ruz en moet strijden tegen de kanker die hem uiteindelijk in 1990 fataal wordt.
Met dit derde deel is de Integrale uitgave van Simon van de rivier voltooid. Terugkijkend op een oeuvre waarvan deze reeks een belangrijk onderdeel uitmaakt, ontdek je dat Claude Auclair en zijn strips elkaar heel na stonden. Zonder echt autobiografische verhalen te maken vertelt Auclair erin over zichzelf, zijn leven, zijn angsten en dromen.
Sherpa 2016; 240 pagina's; hardcover, kleur; Prijs € 39,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten