maandag 15 augustus 2016

Onderdrukte seksuele verlangens

EEN BEELD VAN EEN JONGEN (Frederik Peeters & Loo Hui Phang)
Liefhebbers van Frederik Peeters worden verwend. Later deze maand verschijnt Zandkasteel, een wrede fabel over ouder worden en het verstrijken van de tijd, en kort na het afronden van het magistrale sciencefictionverhaal Aāma verschijnt Een beeld van een jongen. Voor dit verhaal werkte hij samen met Loo Hui Phang. Deze in Laos geboren schrijfster werkte eerder samen met onder andere Philippe Dupuy en Hugues Micol (Een tweede huid). Samen maakten ze een western, maar wie het werk van Peeters een beetje kent, weet dat hij geen standaardverhaal hoeft te verwachten.
Een beeld van een jongen gaat over drie mensen die door Texas trekken door het gebied waar de Comanches wonen. Oscar is een van oorsprong Ierse fotograaf, die in de Verenigde Staten terecht is gekomen met zijn fotoapparatuur. Hij trekt door Texas om er foto's te maken van het gebied, samen met zijn opdrachtgever, Stingley, en Milton, een jonge knaap. Elk van hen heeft zijn geheimen en die worden in de loop van het verhaal onthuld.
De reis is niet ongevaarlijk, want het is nog maar de vraag hoe de indianen op hun aanwezigheid en vooral op de botte Stingley zullen reageren. Bovendien wordt het drietal gevolgd door een premiejager. Achter wie zit deze griezelige man die er als een lijk uitziet, eigenlijk aan? Oscar? Milton? Stingley? En wat is er in hun verleden gebeurd? Tot zover het klassieke westernscenario dat het verhaal draagt. Maar in Een beeld van een jongen gebeurt veel meer, het is ook een verhaal over onderdrukte seksuele verlangens.
Oscar is homoseksueel en valt als een blok voor Milton, een blondgelokte knaap met een prachtig kontje, die echter geen jongen blijkt te zijn. Wat tamelijk verwarrend is voor de van zijn geaardheid overtuigde dandy. Bovendien beschikt Milton over paranormale gaven.
Een beeld van een jongen past naadloos in het oeuvre van Peeters. Bekende thema's uit zijn andere werk keren terug in het verhaal. De verlaten Amerikaanse decors zijn heel mooi en het verhaal zindert van de (erotische) spanning die hij vooral voelbaar maakt met raak getroffen gezichtsuitdrukkingen. Bijna onvermijdelijk eindigt ook dit verhaal weer op een ander bewustzijnsniveau. Typisch Frederik Peeters, maar waar hij het je in Aāma bepaald niet makkelijk maakt, is Een beeld van een jongen toegankelijker en een prima eerste kennismaking voor wie het werk van een van de beste stripmakers van het moment nog niet ontdekt heeft.
Casterman 2016; 108 pagina's; hardcover, kleur; € 22,50
☺☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten