maandag 29 augustus 2016

Het moet af zijn voor het te laat is

NEL EEN ZOT GEWELD (Lien Van Gasse & Peter Theunynck)

Lies van Gasse maakte een aantal bundels met stripgedichten (onder andere Zand op een zeebed) die opvallen door de knappe manier waarop ze beeld en tekst laat samenvloeien. Nel, een zot geweld is haar eerste grafische roman.
De titel van het boek verwijst naar een van de bekendste werken van Rik Wouters (1882 - 1916), een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van de vorige eeuw. Hel beeld, ook wel bekend als De dwaze maagd is te zien in openluchtmuseum Middelheim. Dit beeld inspireerde Joris Vermassen ook tot het maken van de ontroerende grafische roman Het zotte geweld. Maar terug naar Nel.
Nel (voluit Hélène Philomène Lionardine Duerinckx.) was de echtgenote van Wouters en een belangrijke inspiratiebron voor hem. Maar, zo maken Theunynck en Van Gasse duidelijk, Nel was net zo belangrijk voor hem als hij voor haar, hij was haar reden om te leven. Theunincx baseerde Nel een zot geweld op haar levensverhaal, van haar  eerste ontmoeting met Rik Wouters tot aan zijn tragische dood. Is dit een biografie? In zekere zin wel, de data kloppen, maar of elke gebeurtenis ook werkelijk heeft plaatsgevonden en of het zo is gebeurd als in dit boek wordt beschreven is nog maar de vraag. Van Gasse en Theunynck zijn geen biografen, maar vertellers. En vertellen kunnen ze. Hoewel de teksten soms kriskras over de pagina verspreid zijn hebben we hier een vlot leesbaar en pakkend verhaal in handen. Het artwork van Van Gasse is ronduit fantastisch.
Zij experimenteert naar hartenlust met kleur en vorm in een teken- en schilderstijl die raakt aan die van Edmond Baudoin. Ze is een grafische dialoog aangegaan met Rik Wouters en zijn model en heeft ieder stukje papier gebruikt dat voorhanden was, ook al was het verkreukeld of gelinieerd, zo lijkt het, waardoor het verhaal iets urgents krijgt, het moet af zijn voordat het te laat is. Dat is heel knap gedaan, want daarmee maakt lies Van Gasse voelbaar hoe Nels leven moet zijn geweest naast de steeds zieker wordende kunstenaar, na nog geen dertig jaar was het afgelopen.
Wereldbibliotheek 2016; 220 pagina's; hardcover, kleur; € 29,50
☺☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten