maandag 11 juli 2016

Kiezen voor een andere koers

EENZAME HARTEN (Cyril Pedrosa)
Cyril Pedrosa schreef en tekende Eenzame harten ongeveer tien jaar geleden. Het is waarschijnlijk aan het succes van zijn twee dikke boeken Portugal en Vier seizoenen te danken dat het verhaal nu alsnog vertaald is. Terecht, want het is een heel leuk boek.
Eenzame harten verscheen ongeveer in de zelfde periode als Drie schimmen, maar is een stuk luchtiger, Pedrosa toont er zijn humoristische kant in. De hoofdpersoon in Eenzame harten is Paul, een jongeman die zijn dagen slijt in de speelgoedfabriek van zijn familie. En daar eigenlijk weg wil. Elke ochtend als hij jogt ziet hij een vrouw. Die hij eigenlijk aan wil spreken. Zijn moeder wandelt op ongewenste momenten zijn kamer binnen en bemoeit zich met alle aspecten van zij leven. En dat is hij zat. Uit alles in zijn leven spreekt eenzaamheid, lusteloosheid en verveeldheid. Zo gaat dat tijdenlang door, totdat hij een besluit neemt. Hij sluit de deur achter zich zonder iemand te laten weten waar hij heengaat en scheept in op de Lorenz voor een cruise.
Alle vrijgezellen krijgen aan bord van het schip een hart opgespeld en in de tweede helft van het boek maakt Paul kennis met zijn kleurrijke medepassagiers. Eindelijk komt Paul een beetje tot leven, maar toch houdt het verhaal zijn landerige sfeer. Ondanks al die figuren om zich heen blijft Paul toch eenzaam, maar het is een stap vooruit. Zal hij terugkeren naar zijn oude bestaan of kiest hij een andere koers?
Eenzame harten is een mooi boek, leuk om te lezen, grappig, herkenbaar en getekend in een soepele, karikaturale stijl, waarbij een enkel experiment niet geschuwd wordt.
Uitgeverij Dupuis; 56 pagina's; hardcover, kleur; € 16,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten