woensdag 20 juli 2016

Een mooie midlifecrisis

WAAR ZIJN DE MOOIE DAGEN? (Tefenkgi & Jim)


Blijkbaar heeft Jim (Thierry Terrasson) meer ideeën voor stripverhalen dan hij zelf kan tekenen, want er verschijnen dit jaar diverse boeken waarvoor hij de verghalen schreef en die onmiskenbaar van zijn hand zijn, maar die door anderen zijn getekend. Zoals Tefenkgi. Samen maakten ze een van de beste strips die tot nu toe in 2016 verschenen.
Waar zijn de mooie dagen is een verhaal over vriendschap en over het moment in je leven waarop je je afvraagt wat je met je leven hebt gedaan en wat er van je idealen terecht is gekomen. Okee, noem het een midlifecrisis.
Hugo is begin veertig en lettert stripverhalen, maar zou liever literaire romans schrijven. Hij maakt al jaren deel uit van een groepje vrienden, waarvan er een zelfmoord gepleegd. Alleen Hugo weet hoe dat precies gebeurd is en dat is een zware last die hij met zich meedraagt. De drie overgebleven vrienden Etienne, Jean-Marc en Hugo erven elk een voorwerp van Fred, de overleden vriend, maar weten niet wat ze er mee aanmoeten: Etienne een boek van Sartre, Jean-Marc een accordeon en operatickets en Hugo een eenwieler.
Kort nadat ze Fred herdacht hebben hoort Hugo dat de vriendin die hij er naast zijn vrouw op nahoudt zwanger is en besluit zijn moeder om bij Hugo en zijn vrouw te komen wonen. Dan wordt het hem allemaal teveel. Zijn leven is een puinhoop geworden en in zijn wanhoop belt hij het nummer van Fred met zijn GSM. Het nummer is inmiddels aan iemand anders gegeven, een oude man, waarmee Hugo regelmatig gesprekken gaat voeren en mede dankzij die gesprekken nemen Hugo en zijn vrienden, die op een keerpunt in hun leven staan belangrijke beslissingen.
Waar zijn de mooie dagen? is een prachtig, rustig verteld verhaal over gewone mensen, die heel herkenbaar zijn. Je voelt met ze mee en vraagt je net als Hugo en zijn vrienden af wat de betekenis is van die rare voorwerpen die ze hebben gekregen. Jim is hier op zijn best als verteller. Een ontroerend verhaal.
Uitg. Saga; 72 pagina's per deel; diverse prijzen en uitvoeringen
☺☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten