woensdag 16 maart 2016

Een onvergetelijke dag

VIERENVEERTIG NA RONNY (Michaël Olbrechts)
Ongeveer twee jaar geleden maakte Michaël Olbrechts een van de mooiste graphic novels van dat jaar: De allerlaatste tijger, een debuut nota bene, waarin hij op zoek ging naar de geschiedenis van zijn familie. Met Vierenveertig jaar na Ronny verrast Olbrechts opnieuw.
Ook Vierenveertig jaar na Ronny is een familieverhaal, maar ditmaal zonder het autobiografische element. Het heeft een thema dat (helaas) voor veel mensen herkenbaar zal zijn. Nadat hij een beroerte heeft gehad kan de oude Louis niet langer thuis blijven wonen en moet hij naar een verzorgingstehuis. Zijn familie besluit om hem een laatste, onvergetelijke dag te bezorgen waarbij ze allemaal aanwezig zijn. Ze geven een feest en maken, in een laatste poging om Louis uit zijn lethargie te halen, een reis door het dorp waarbij ze gebeurtenissen uit Louis' lange leven laten herleven.
Natuurlijk zijn er in een familie altijd onderlinge spanningen die op een dag als deze worden blootgelegd. Maar er is nog iets, vierenveertig jaar voordat deze bijeenkomst plaatsvindt is er iets gebeurd, waar vooral Louis' broer liever niet meer aan herinnend wordt omdat hij er zich nog altijd schuldig over voelt. Het lijkt onvermijdelijk dat juist die herinnering weer bij Louis naar boven komt.
Olbrechts neemt er alle tijd voor om de gebeurtenissen op één dag te vertellen in een verhaal vol emoties, weemoed en, ondanks alles, de liefde die familieleden voor elkaar voelen.
Met Vierenveertig jaar na Ronny bevestigt Michaël Olbrechts zijn talent als verteller van indringende grafische verhalen.
Uitgeverij Oogachtend;128 pagina's; kleur, hardcover; Prijs € 22,00
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten