maandag 15 februari 2016

Het begon in de jaren zestig

Simon Van De Rivier Kroniek Van Een Toekomstige Wereld Boek 2 (Claude Auclair)
Met de laatste pagina van City N.W. Nr 3 sluit Claude Auclair in 1978 zijn Kroniek van een toekomstige wereld af en kwam er een voorlopig einde aan de reeks Simon van de Rivier. Maar het was ook het einde van een periode die bijna tien jaar duurde, waarin Auclair zijn zorgen over het milieu en het verlangen om terug te keren naar een natuurlijker manier van leven omzette in een aantal stripverhalen over de wereld 'na de ramp'.
Die periode begint aan het einde van de jaren zestig, als Auclair Daarna publiceert, een kort verhaal met een postapocalyptische setting. Jean Giraud, de tekenaar van Blueberry, toont dit verhaal aan René Goscinny, destijds de hoofdredacteur van het tijdschrift Pilote, en Auclair mag voor Pilote gaan werken. Hij begint met Giraud aan een reeks toekomstverhalen met als hoofdpersoon Jason Muller. Na het eerste verhaal geeft Giraud er de brui aan, maar Pierre Christin helpt Auclair uit de brand. Er verschijnen nog enkele verhalen in Pilote, maar Auclair kan het slecht vinden met zijn hoofdredacteur en gaat op zoek naar andere publicatiemogelijkheden.
Met het verhaal  De sage van de grizzly klopt Auclair aan bij de redacties van Robbedoes en Kuifje. Greg haalt hem binnen voor Kuifje en publiceert het driedelige verhaal. Het slaat niet aan bij de lezers en daarop biedt Greg Auclair het scenario aan van Het eiland Arroyka, een verhaal over een parallel universum met middeleeuwse invloeden. Het wordt geen succes. Auclair raffelt het verhaal af, gaat werken voor het Franse tijdschrift Record, rondt Jason Muller af  en keert uiteindelijk terug bij Greg met het voorstel voor De ballade van roodhaar. De publicatie hiervan leidt weer tot nieuwe problemen, maar ook tot de start van Simon van de Rivier.
In deze tweede integrale zijn de verhalen Maïlis, De pelgrims en City N.W. Nr 3 opgenomen. Het eerste is een tragisch liefdesverhaal, het tweede een rustpunt, waarin de lof van het landleven wordt bezongen en de cyclus eindigt met een uitbarsting van geweld en de hoop op een nieuwe toekomst. In dit laatste deel verbindt Auclair het verhaal van Simon met dat van Jason Muller en hij lijkt daarmee te willen zeggen dat waar hij ooit mee begon toen de eerste pagina's van Jason Muller verschenen eindelijk is afgerond met het voltooien  van de vijf albums van Simon van de rivier. Een reeks waarin goed te zien is hoe Auclair zich steeds verder ontwikkelt tot een van de beste realistische striptekenaars van zijn generatie. En een reeks die nu eindelijk is uitgegeven zoals hij destijds bedoeld was, als een doorlopend verhaal, een graphic novel. Niet lang na het voltooien van zijn kronieken krijgt Auclair de kans om te ontsnappen aan de beperkingen van het traditionele stripalbum en begint de publicatie van zijn Keltische epos Bran Ruzh.
Dan weten we nog niet dat Simon ooit terug zal keren in twee lange verhalen.
Sherpa 2016; 192 pagina's; gebonden, kleur ; € 39,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten