vrijdag 25 december 2015

Een ideaalbeeld in barre tijden

JAN KORDAAT INTEGRAAL 1941-1946 (Jijé & Jean Doisy) 
Wie kent Jan Kordaat nog? Ooit was hij één van de belangrijkste helden van het weekblad Robbedoes, maar dat was heel lang geleden. De reeks albums die na publicatie in het weekblad verscheen is allang niet meer te krijgen en hij was een soort stoffig icoon uit een ver verleden geworden. Terecht?
Uitgeverij Scratch haalde de eerste avonturen van Kordaat onder het stof vandaan, maakte er een prachtige, dikke bundeling van en wat blijkt? Die oude verhalen zijn helemaal zo slecht niet.
Jan Kordaat werd bedacht door Jean Doisy, een journalist die voor de tijdschriften van uitgeverij Dupuis schreef, in 1941. De Tweede Wereldoorlog was in volle gang. Het weekblad Robbedoes kon blijven verschijnen, maar de bezetter wilde niet langer dat er strips in verschenen die waren gemaakt door de vijand, Amerika!
Er ontstond behoefte aan eigen, Europese helden en nadat Jijé eerst een verhaal van Superman had afgerond, ging Jan Kordaat van start. Op de eerste pagina's is hij nog verzekeringsagent,maar al snel verandert hij in een speurder als zijn werkgever hem op pad stuurt om een in een klein dorp een reeks brandstichtingen op te helderen. In dat dorp heeft Kordaat ook de eerste ontmoeting met Jefke, de jongen die hem bij zijn  avonturen blijft vergezellen.
Het eerste verhaal is nogal knullig, de auteurs lijken per week te verzinnen welke kant het verhaal op moet gaan (wat in die tijd gebruikelijk was) en ineens wordt het Belgische decor verwisselt voor een Afrikaanse woestijn, waarin Jan en Jefke op zoek gaan naar Jefkes vader. De kracht van Jan Kordaat zat destijds waarschijnlijk niet zozeer in het verhaal (overigens naar toenmalige maatstaven helemaal niet slecht) maar in wat Jan Kordaat belichaamde. Hij was in dii barre tijden een soort ideale man die streed voor rechtvaardigheid. Zijn populariteit was na verloop van tijd zo groot dat hij Robbedoes van de voorpagina verdrong. Terecht, want dat was een nogal bloedeloos en ongeïnspireerd verhaaltje geworden.
In dit boek zijn  de eerste verhalen van Jan Kordaat prachtig gereproduceerd. Bovendien worden ze voorafgegaan door een uitgebreid en heel lezenswaardig dossier dat niet alleen ingaat op de figuur van Jan Kordaat en zijn scheppers, maar ook een mooi beeld geeft van de tijd waarin de strip ontstond en de gang van zaken op de redactie van Robbedoes.
Goed te zien is hoe Jijé's tekenstijl zich in vijf jaar tijd ontwikkelde en hij uitgroeide tot één van de belangrijkste auteurs van realistisch getekende stripverhalen. Hoewel zijn invloed enorm is geweest, zonder hem zou er geen Bernard Prince of Largo Winch geweest zijn, dreigde hij ook wat in de vergetelheid te raken. Het wordt tijd voor een herwaardering. Daar draagt deze uitgave zeker aan bij, maar ook de integrale reeksen van Roodbaard en Tanguy en Laverdure zijn inmiddels in de periode beland, waarin Jijé ze tekende. Hij was toen op zijn artistieke top.
Scratch 2015; 264 pagina's; hardcover, kleur; € 39,90
☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten