dinsdag 4 augustus 2015

Reis door een verscheurd land

TIBET (Mark Hendriks)
 Het was al weer een tijd geleden dat er een boek verscheen van Mark Hendriks, dat was in 2010 (Yap). Dankzij Scratch Books maakt hij dit jaar zijn comeback met een behoorlijk dikke pil: Tibet. Mark Hendriks wordt gefascineerd door het verre oosten en dat is altijd duidelijk in zijn werk te zien geweest.
In veel van zijn vorige stripromans was een hoofdrol weggelegd voor de Japanse schone Tomoyo, maar dit keer koos hij voor een andere hoofdpersoon: Mhusha, de slagersdochter. Tibet speelt zich af in de nabije toekomst. Het land is niet langer bezet door de Chinezen, maar uiteengevallen in een groot aantal kleine staatjes, waarvan de religieuze en politieke leiders elkaar naar het leven staan. Door dat verscheurde land trekt Mhusha, op zoek naar een genezer, die haar af moet helpen van haar rode uitslag. Onderweg naar hem heeft ze een aantal ontmoetingen. In essentie is dit een simpel verhaal, maar in handen van Mark Hendriks kun je er alle kanten mee uit.
Hendriks is een geboren verteller, die je mee weet te slepen in een avontuurlijk verhaal vol symboliek en verrassende plotwendingen, een manier van vertellen die misschien wel typisch oosters is. Het is in ieder geval typisch Hendriks die een voor Nederland uniek geluid laat horen.
Wat meteen opvalt aan de tekeningen is hoe hij in de afgelopen jaren gegroeid is. Mark Hendriks slaagt erin om een schitterend landschap uit te beelden met slechts een paar goed gekozen penseelstreken. Inderdaad, weer die oosterse invloed. Het meest opmerkelijke aan Tibet is de woede die uit het verhaal spreekt. Vooral het verschijnsel religie krijgt er ongenadig van langs. In Tibet rekent Mark Hendriks af met het idealistische beeld dat veel mensen van Tibet hebben en laat een land zien dat eerder doet denken aan Irak of Syrië, een land verscheurd door religieuze conflicten die, zo lijkt zijn boodschap, eigenlijk nergens op slaan, maar onherroepelijk een hoop ellende veroorzaken.
Scratch Books 2015; 400 pagina's; zwart-wit; paperback; Prijs € 24,90

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten