vrijdag 3 juli 2015

Trollen, reuzen en houtachtige mannetjes

HILDA EN DE TROL en HILDA EN DE REUS VAN MIDDERNACHT (Luke Pearson)
 Het was een fantastisch idee van uitgeverij Scratch om de avonturen van Hilda in vertaling uit te brengen. Het is momenteel een  van de leukste strips voor een jong publiek, maar ook volwassenen genieten ervan. Hilda werd bedacht door de Engelse illustrator en stripmaker Luke Pearson, maar het decor waartegen de eerste verhalen zich afspelen doet niet erg Engels aan en doet eerder denken aan Scandinavië.
Hilda leeft met haar moeder in een klein huisje op het platteland. Behalve Hilda en haar moeder loopt er ook zo nu en dan een grappig beestje door het huisje rond dat er uit ziet als een hond met een gewei. Verder lijkt de omgeving van het huisje onbewoond, maar dat is slechts schijn.
Er zijn trollen, reuzen, houten mannetjes, wolkachtige wezens en een heleboel onzichtbare dwergen.
Hilda kijkt er niet vreemd van op als ze een van deze wezens tegenkomt. Ze maken allemaal deel uit van haar wereld.
De verhaaltjes die Pearson verzint over Hilda en haar wereld zijn inventief, de tekeningen open, maar rijk aan details, die vaak pas bij een tweede keer bekijken opvallen. En hoewel ze bedoeld zijn voor jonge lezers hebben ze ook een gelaagdheid die door volwassenen zal worden opgemerkt. Wat zeker niet onvermeld mag blijven is dat de boeken heel verzorgd zijn uitgegeven. Pearson is iemand die de kunst verstaat om op een volwassen manier stripverhalen te maken voor een jong publiek, een zeldzaam talent. Hilda verdient een groot publiek.
Scratch books 2015; 36/44 pagina's; harde kaft; € 14,90 per deel

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten