woensdag 1 juli 2015

Een genot om te lezen

PABLO 4: PICASSO (Julie Birmant & Clément Oubrerie)
Met dit vierde deel komt de serie Pablo ten einde. Dat is jammer, want Pablo is  een stripverhaal om van te houden en het is moeilijk om er afscheid van te nemen. Het is een van de beste en leukste kunstenaarsbiografieën die in stripvorm is gemaakt.
In Pablo worden ongeveer twaalf jaar uit het leven van Pablo Picasso beschreven (1900-1912) Het zijn de jaren waarin hij nog op zoek is naar zijn stijl en waarin hij belangrijke ontmoetingen heeft die van grote invloed zijn op zijn leven en werk. In de eerste drie delen stonden enkele van zijn vrienden centraal, Max Jacob, Guillaume Appolinaire en Henri Matisse. Maar het is vooral de mooie Fernande, zijn muze en model, die een centrale plaats inneemt in het verhaal.
Het is het verhaal van een gedreven kunstenaar, een visionair die op zoek is naar zijn weg in de kunstwereld, een aimabele persoon, maar ook een enorm ambitieuze man die mensen gebruikte als het hem goed uitkwam. Picasso was een kleurrijke figuur en Julie Birmant heeft op een knappe manier in deze serie boeken juist die anekdotes uitgewerkt die samen een caleidoscopisch beeld geven van de persoon die hij was, hoe hij dacht over kunst en hoe hij met mensen omging.
Waar kunstenaars in biografieën vaak verheerlijkt en tot een soort heiligen gemaakt worden leidt deze aanpak ertoe dat deze tot stripfiguur gemaakte kunstenaar een mens wordt in al zijn complexiteit. Oubreries tekeningen zijn in perfecte harmonie met het scenario. Als basis hanteert hij een klassieke stripvorm (het wafelijzer) die hij soms afwisselt met paginagrote tekeningen. De personages zet hij enigszins karikaturaal neer (grote neuzen en oren) tegen realistische, geschilderde decors. Ook herken je in de tekenstijl kunststromingen uit de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, zoals Jugendstil.
Kortom, Pablo is een knap gecomponeerde serie boeken, maar het is vooral een genot om te lezen en te herlezen.
Blloan 2015; 90 pagina's; harde kaft; € 17,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten