dinsdag 30 juni 2015

Een spannend jongensboek

DE VIJFDE BEATLE (Andrew Robinson, Kyle Baker & Vivek J. Tivary)
 Zouden The Beatles net zo succesvol zijn geweest zonder Brian Epstein? Dat zullen we nooit weten, maar een feit is dat Epstein een heel belangrijke rol heeft gespeeld in de carrière van de band uit Liverpool. Zozeer zelfs dat hij wel de vijfde Beatle wordt genoemd. De vijfde Beatle is  zijn biografie in stripvorm.
Met De vijfde Beatle debuteert de film- en theaterproducent Vivek J. Tivary als stripscenarist en dat doet hij heel verdienstelijk. Dit boek leest als een trein en behalve aan Tivary's verteltalent is dat ook te danken aan Robinsons tekeningen die veel sfeer en enthousiasme uitstralen. The Beatles zijn in zijn handen een soort strak gestileerde tekenfilmfiguurtjes geworden, maar zonder dat je het idee krijgt dat je naar een karikatuur zit te kijken, het blijven John, Paul, George en Ringo, vier jongens die aan het begin van de jaren zestig in een bandje speelden en lokaal op beperkte schaal succesvol waren totdat platenverkoper Brian Epstein besloot om hun manager te worden. Hij begreep dat het om succesvol te worden als popmuzikant niet genoeg is om goede muziek te spelen en hij creëerde een imago. De danspasjes, het kapsel van The Beatles, hun kleding, het werd allemaal voor ze bedacht door hun manager.
Mede dankzij zijn commerciële talent werden de Beatles een wereldact. En Brian Epstein deelde mee in hun succes. Maar zijn leven had ook een schaduwkant. Hij had moeite met zijn homoseksuele geaardheid en dat maakte hem chanteerbaar. Ook gebruikte hij grote hoeveelheden drank en drugs en uiteindelijk werd dat hem fataal, hij werd niet ouder dan 32 jaar.
Het verhaal van Brian Epstein laat Tivary vertellen door Moxi, zijn persoonlijke assistente. Moxi is een fictief personage, verder is niets in De vijfde Beatle is verzonnen, maar door de knappe manier waarop het verhaal hier verteld wordt leest als een spannend jongensboek.
RW Uitgeverij; 144 pagina's; harde kaft; Prijs € 19,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten