maandag 1 juni 2015

Een catalogus vol waanzinnige producten

KSX (Roel Venderbosch)
KSX is de debuutstrip van Roel Venderbosch. Strip? Graphic novel? Tja, hoe moet je KSX noemen? Venderbosch koos voor een heel originele manier om zijn verhaal te vertellen. Het is uitgevoerd als de postordercatalogus van een bedrijf dat dure, bijzondere producten verkoopt.
Het verhaal: KSX is het internationale bedrijf van de familie Sechs. Directeur Josef Sechs ligt in het ziekenhuis en draagt de leiding over het familiebedrijf tijdelijk over aan zijn zoon Max. Terwijl Josef in het ziekenhuis zijn situatie uitbuit om zijn producten te promoten, mag Max de catalogus presenteren. De catalogus bestaat uit drie delen: alles voor je lichaam, vertrouw op je kompas en brandstof voor je doel. Het ene na het andere waanzinnige product wordt gepresenteerd. De producten zijn schitterend bedacht en de beschrijving ervan is vaak erg grappig. En terwijl de ene na de andere pagina wordt gepresenteerd voltrekt zich een dag in het leven van Max Sechs, die in de voetsporen treedt van zijn vader Josef. Maar wil hij dat eigenlijk wel?
Goed, het verhaal is misschien niet zo origineel, maar de uitwerking is dat absoluut wel. Venderbosch is behalve stripmaker en illustrator ook vormgever en dat is in KSX goed te zien. Het tekenwerk en het thema van de moeizame vader-zoonrelatie doen wat denken aan Chris Ware, maar KSX heeft meer humor.
Het levert een heel geslaagd boek op met een verrassend einde.
De Harmonie 2015; 88 pagina's; kleur;  softcover;  € 19,90

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten