donderdag 4 juni 2015

De overeenkomst tussen wijn maken en strips tekenen

DE ONWETENDEN (Etienne Davodeau)

In eigen land is Etienne Davodeau een van de groten van het stripverhaal met meerdere prijzen op zijn naam, maar van zijn boeken bestaan nauwelijks Nederlandse vertalingen. Alleen zijn opmerkelijke debuutreeks De vrienden van Santiel en De stroman, de thriller waarmee hij in eigen land doorbrak, werden vertaald. Dat is alweer jaren geleden en sindsdien heeft hij niet stilgezeten. Hij werkt voornamelijk voor de uitgeverijen Delcourt en Futuropolis. Voor de laatste maakte hij onder meer een verhaal in de prestigieuze Louvre-serie. Een van de redenen waarom zijn werk niet meer wordt vertaald is misschien de setting. Hij is een van die auteurs wiens verhalen zich bijna zonder uitzondering afspelen op het (Franse) platteland wat ze een regionaal karakter geeft. Als zo'n verhaal dan ook nog eens gaat over het maken van wijn, autobiografisch en non-fictie is, is het voor te stellen dat een uitgever zich afvraagt of Nederlandse en Belgische lezers hier wel op zitten te wachten. Volgens de mannen van uitgeverij Scratch wel, en dat is goed nieuws, want De onwetenden is een van de leukste strips die ik de laatste tijd heb gelezen. De onwetenden is de vertaling van Les ignorants (uitg. Futuropolis) uit 2011.

Het verhaal bestrijkt precies een jaar waarin Etienne Davodeau door wijnboer Richard Leroy wordt ingewijd in de geheimen van het wijn maken. Op zij beurt voorziet Davodeau de wijnmaker van graphic novels en strips en laat hem zo kennis maken met het rijke en gevarieerde aanbod. Nauwkeurig en met veel gevoel voor humor beschrijft Davodeau hoe het jaar in een wijngaard verloopt. Hij helpt mee met snoeien, oogsten en bemesten en maakt kennis met de biodynamische wijnbouw. Leroy heeft zelf een uitgebreide wijnkelder en laat de striptekenaar vele soorten wijn proeven. Samen bezoeken ze wijnbeurzen en praten met wijnhandelaren en restauranthouders. 
Als ze het niet over wijn hebben praten ze over strips, Etienne neemt Leroy mee naar een stripfestival en naar een drukkerij waar een van zijn strips van de persen afrolt. Samen bezoeken ze collega's van Davodeau en er zijn gastrollen voor Lewis Trondheim, Gibrat en Guibert.

Zo droog beschreven lijkt De onwetenden misschien saai boek, maar dat is het zeker niet. Het is heel leuk om te lezen hoe de twee mannen steeds meer te weten komen over elkaars vak, hoe ze zien dat er, hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, overeenkomsten zijn tussen strips maken en wijn verbouwen. De vriendschap tussen de twee groeit en ze gaan elkaar steeds beter begrijpen. Net zoals een jaar daarvoor toen ze afspraken om aan dit project te beginnen, zitten de twee heren aan het einde van dit boek weer samen aan tafel en drinken een glas wijn. Maar dit keer is het de wijn waar Etienne zelf aan gewerkt heeft en is zijn boek klaar.
Scratch 2015
268 pagina's zwart-wit ; hardcover € 27,90

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten