maandag 15 juni 2015

Bij u langsbrengen... hoe dan?

HET GAT (Øyvind Torseter)

Øyvind Torseter is een Noorse illustrator die er van houdt om een beetje te experimenteren met zijn boeken. In dit geval is er een rond gat gemaakt ongeveer in het midden van het boek. Rond dat gat bouwt Torseter een eenvoudig, maar erg grappig verhaal op. De hoofdpersoon van het verhaal, een schattig fantasiewezen, heeft zo te zien net een nieuw appartement betrokken. We zien een keukentje, een muur met een gat erin en een deur. Door die deur komt het wezentje de kamer binnen met een aantal verhuisdozen. Op de eerste pagina's van het boek blijft de achtergrond van de tekeningen hetzelfde. 
Alleen de hoofdpersoon beweegt over de pagina. Dan ziet hij het gat. Hij belt een onderzoekscentrum en daar vragen ze hem om het gat mee te nemen zodat ze het kunnen onderzoeken. Het mannetje gaat lopend op weg naar de onderzoekers. Vanaf dat moment verandert het decor van de tekeningen en daarmee ook de plaats van het gat. Vanaf nu bevindt het gat zich steeds op een andere plaats en krijgt het steeds een andere rol in de tekening. Het kan een oog zijn, een ballon, een gat in de weg, al naar gelang het decor verandert, want in het boek zelf blijft de positie van het gat steeds hetzelfde.
Het idee achter dit boek is leuk en Torseter heeft het knap uitgewerkt. Helaas heb je het boek in no time uitgelezen. Maar goed, liefhebbers van bijzonder uitgevoerde boeken mogen Het gat niet missen.
De Harm●nie 2015; 64 pagina's; gekartonneerd; € 24,90

☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten