maandag 4 mei 2015

Dingen die een zoon niet van zijn vader wil weten

SUKKWAN ISLAND (Ugo Bienvenu)

Toen hij dertien jaar oud was pleegde de vader van David Vann zelfmoord. Zijn ouders waren toen al gescheiden. Twee weken eerder had hij aan David gevraagd om een jaar lang met hem in Alaska door te brengen. David woonde toen bij zijn moeder in Californie. Later vroeg Vann zich af wat er zou zijn gebeurd als zijn vader geen einde aan zijn leven had gemaakt en hij bij hem in Alaska was gaan wonen. Met dit uitgangspunt schreef hj het verhaal Sukkwan Island.
Voor zijj eerste grafische roman baseerde de jonge stripmaker Ugo Bienvenu zich op het verhaal van David Vann. Het is een ruim tweehonderd pagina's boek geworden dat je niet in de koude kleren gaat zitten en nog lang bijblijft.

Jim, een in het leven niet erg geslaagde man, besluit om met zijn zon Roy een jaar lang op Sukkwan Island, een uithoek van Canada, in de wildernis te gaan leven. Ze zijn er volledig overgeleverd aan elkaar en aan de ruige natuur. Al snel blijkt dat Jim zich minder goed weet te redden dan zijn zoon. Roy blijkt prima te kunnen vissen en jagen terwijl bij Jim bijna niets lukt. Maar dat alleen, Jim leeft met de last van zijn verleden, ligt 's nachts vaak huilend naast Roy en vertelt dingen over zichzelf die je als zoon helemaal niet wil weten over je vader. Aanvankelijk houden ze de moed erin en lijken ze zich nog aardig te redden, maar Jim glijdt steeds verder af. De oplopende spanning tussen vader en zoon leidt tot een dramatische gebeurtenis. En dan zijn we nog pas halverwege het boek en sleept de ellende zich nog zo'n honderd pagina's voort.

Op meeslepende wijze wordt in Sukkwan Island vertelt hoe een man die zichzelf mislukt vindt in het leven zijn ondergang tegemoet gaat en zijn enige zoon daarbij meesleept. Indrukwekkend, maar je wordt er niet vrolijk van.
Scratch 2015

220 pagina's; zwart-wit; paperback; € 21,90☺☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten