maandag 18 mei 2015

Angst voor de olifantsworm

ARSÈNE SCHRAUWEN (Oliver Schrauwen) 
Olivier Schrauwen is een van de meest spraakmakende vertegenwoordigers van de nieuwe generatie Vlaamse stripmakers, die sinds een jaar of tien voor een frisse wind zorgen in niet alleen de Belgische en Nederlandse (strip)boekenwinkels, maar ook ver daarbuiten. Zijn vorige boeken My boy en De man die zijn baard liet groeien werden inmiddels vertaald in het Frans, Fins, Duits  Spaans, Italiaans, Pools en Engels. De 'kosmopoliet' Schrauwen werkt inmiddels vanuit Berlijn.
Wat Schrauwens werk internationaal zo aantrekkelijk maakt is de paradoxale combinatie die hij heeft weten te maken tussen enerzijds een heel klassieke stripstijl (in My boy is duidelijk de invloed terug te zien van Winsor mcCay) en anderzijds de avant-gardestrip anno nu. Zijn werk misstaat niet in Mome, Kramers Ergott of The Nobrow. Maar niet alleen visueel is Schrauwens werk aantrekkelijk, hij kan ook uitstekend een verhaal vertellen, zoals dat van zijn grootvader. Fictief, maar dat wordt al snel duidelijk.
In 1947 reist de jonge Arsène Schrauwen op uitnodiging van zijn neef Roger Desmet naar 'de kolonie'. Desmet werkt daar aan een ambitieus plan om een utopische stad te bouwen. Onderweg ernaartoe ontmoet hij een oude man, Lippens, die hem waarschuwt voor de gevaarlijke, in de kolonie levende olifantsworm. Aangekomen in de kolonie lopen de zaken heel anders dan verwacht. Arsène wordt verliefd op Marieke, de vrouw van Desmet, die zelf in een inrichting belandt en ongewild moet hij het project gaan leiden. Hij is dan ook nog eens doodsbang om door een olifantsworm ziek te worden gemaakt.
Arsène Schrauwen is een pageturner. Het is afwisselend spannend, hilarisch en ontroerend. De hoofdpersoon is een vertederend personage dat worstelt met een angstneurose, een eerste verliefdheid en een plotselinge, grote verantwoordelijkheid. De tekeningen zijn een verhaal apart. Olivier Schrauwen duwt voortdurend tegen de grenzen aan van het medium strip. Het verhaal is getekend in een verrassende combinatie van twee kleuren, blauw en rood, die hij al naar gelang de situatie kiest of met elkaar vermengt, teksten maakt hij niet af of hij streept ze door, kaderlijnen zijn niet altijd recht en tekeningen zijn soms bevlekt. Alles bij elkaar levert dat een fascinerende wisselwerking op tussen tekst en beeld en een boeiende relatie met de lezer van het boek die geconfronteerd wordt met een klassiek avonturenverhaal met bizarre wendingen en grafische experimenten. Olivier Schrauwens verteltalent zorgt ervoor dat er, ondanks al zijn uitspattingen toch een verhaal met een kop en staart op tafel ligt.
Oorspronkelijk gaf Olivier Schrauwen het verhaal uit in drie delen in eigen beheer. Vorig jaar verscheen al een bundel bij Fantagraphics in het Engels. Het was alweer een tijdje geleden dat eer voor het laatst een boek verscheen van Olivier Schrauwen, maar dat wordt met deze goed verzorgde dikke uitgave ruim goed gemaakt.
Bries 2015
256 pagina's, kleur;hardcover; € 30,00
☺☺☺☺☺

Deze bespreking verscheen in een iets andere vorm ook in nummer 108, voorjaar 2015 van Zone 5300, het onvolprezn tijdschrift voor strips, cultuur en curiosa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten