donderdag 16 april 2015

Visioenen van een boom en ontploffende granaten

EEN VERHAAL (Gipi)
Gipi is zonder twijfel een van de beste Italiaanse stripmakers van het moment. Dat bewees hij al met zijn Aantekeningen voor een oorlogsverhaal en De onschuldigen, maar met Een verhaal (eigenlijk aan elkaar geschreven) heeft hij zijn naam definitief gevestigd.
Het verhaal dat Gipi vertelt is niet eenvoudig, eigenlijk vertelt hij twee verhalen die door elkaar heenlopen en elkaar aan het einde zullen raken. Er is het verhaal van een soldaat die in de loopgraven van de Eerste wereldoorlog brieven schrijft aan zijn vrouw en kind. En er is het verhaal van de schrijver die zijn verstand dreigt te verliezen en steeds opnieuw visioenen heeft van een boom en een tanktation. Natuurlijk ga je als lezer op zoek naar het verband tussen de twee verhalen.
Grafisch is Een verhaal heel sterk. Gipi experimenteert met kleuren en vormen in een stijl die refereert aan onder meer Mattotti's pentekeningen en de strips van Manu Larcenet. Maar oook als verteller is hij gegroeid.
Gipi neemt je mee op een soort trip door de hoofden van een man die zijn greep op de werkelijkheid verliest en een man die moet leven in een werkelijkheid die velen van ons zich maar moeilijk kunnen voorstellen. Dat doe hij op een heel knappe manier. Dit verhaal wortelt stevig in de Italiaanse verteltraditie. En Gipi is een goede verteller die je weet mee te slepen in zijn verhaal. Eenverhaal.
Oog & Blik / De Bezige Bij 2015
128pagina's, kleur;softcover; € 24,95

☺☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten