maandag 13 april 2015

Een grimmig verhaal vol onderhuidse spanning

VERMOORD MIJN MOEDER (Jules Feiffer)Het gebeurt niet elke dag dat een gerenommeerde cartoonist op zijn vijfentachtigste zijn eerste graphic novel publiceert. Jules Feiffer deed het! Feiffer heeft al een lange indrukwekkende carrière achter de rug. Hij publiceert al zo'n zestig jaar cartoons, strips, romans, schreef toneelstukken en filmscenario's en nu dus een graphic novel. Hij won zowel een Oscar als een Pullitzer Prize.
Vermoord mijn moeder is een tamelijk complex en diepgaand verhaal dat van start gaat als een klassieke hard-boiled detective. Het is 1933. Nadat haar man word vermoord, hij was een te eerlijke politieman, gaat Elsie werken als assistente van een privédetective. Op die manier hoopt ze ook de moordenaars van haar man te vinden. Terwijl ze keihard werkt en daarbij haar dochter verwaarloost, heeft de detective meer oog voor zijn vrouwelijke kanten en vooral voor de whiskyfles. Zijn drankzucht leidt ertoe dat de zaak waar hij met Elsie aan werkt volledig uit de hand loopt.

Het tweede deel van Vermoord mijn moeder speelt zich tien jaar later af als de Tweede wereldoorlog in volle gang is. Amerikaanse soldaten worden in het verre land waar ze vechten getrakteerd op entertainment  uit de Hollywoodstudio's. In een andere setting keren de personages uit het eerste deel terug, maar een ding wordt duidelijk: de relatie tussen Elsie en haar dochter is nog slechter dan hij tien jaar daarvoor al was.
Die moeder-dochterrelatie is het belangrijkste thema van dit boek, waarin Feiffer daarnaast nog tal van andere onderwerpen aansnijdt. Vermoord mijn moeder is prachtig getekend, Feiffers personages lijken over de pagina's e dansen in een zwierige stijl die geenszins gedateerd aandoet. Af en toe worden de pagina's wel wat rommelig. De sfeer van het verhaal is grimmig, er zijn geen aardige personages en iedereen lijkt elkaar te haten. De (onderhuidse)  spanning is van de eerste tot de laatste pagina bijna a voelbaar.
Vermoord mijn moeder is wel een taai boek. Wat op de eerste pagina's nog een lekkere detective lijkt, ontwikkelt zich tot een complex verhaal waar je wel je hoofd bij moet houden en dat je niet te snel uit moet lezen. De beloning voor je aandacht is een schitterend verhaal zoals je, net als een debutant van vijfentachtig, niet elke dag tegenkomt.
Scratch 2015
148 pagina's, kleur;softcover; € 21,90 ☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten