vrijdag 24 april 2015

CLOSE-UPS VAN NAAKTE JONGEMANNEN

SPARTA DEEL 1 en 2 (Christophe Simon & Patrick Weber)

De stripverhalen van Jacques Martin worden onder andere gekenmerkt door de nogal statisch getekende personages. Een ander stijlkenmerk van Martins historische reeksen is de strakheid van de pagina's. Waar andere tekenaars in de jaren zeventig volop experimenteerden met hun pagina-indeling hield Jacques Martin stug vast aan de conventies van de Europese strip. Wat voor hemzelf gold, geld ook voor de mensen de tijdens en na zijn leven werken aan de door hem bedachte reeksen.
Het is interessant om te zien wat deze tekenaars doen als ze los van de erfenis van Jacques Martin hun eigen ding kunnen doen. Van de tekenaars die Alex van Jacques Martin overnamen is Christophe Simon wellicht de meest getalenteerde, Sparta is zijn eerste eigen reeks. Hij koos voor een historische setting en dus wordt Sparta, of hij nu wil of niet, met Alex vergeleken.
Overeenkomsten zijn er zeker. Simon is even nauwgezet als Jacques Martin wanneer het gaat om het weergeven van historische gebouwen, decors en kostuums. Het verschil zit hem vooral in de vrijere manier waarop Simon in Sparta omgaat met de indeling van de pagina's. Die is veel dynamischer en gevarieerder dan bij Alex. Nog een verschil is de veel minder verhulde homo-erotiek. Christophe Simon heeft er duidelijk plezier in om close-ups van naakte jongemannen te tekenen.
Het belangrijkste personage in Sparta is de Heloot Diodoros, een succesvolle premiejager. Hij wordt door koning Nabis ingezet om een tegenstander op te sporen en uit te schakelen. AgesilaĆ¼s leidt een opstand tegen de koning van Sparta. Diodoros weet de opstandelingenleider te vinden maar komt voor een verrassing te staan die ook hemzelf raakt. Sparta heeft een goede plot en deze eerste twee delen maken nieuwsgierig naar het vervolg en slot. Als deel drie even sterk wordt als de eerste twee hebben we hier te maken met een uitstekende serie die vooral liefhebbers van historische strips en mooie (getekende) jongens aan zal spreken.
Dark Dragon Books 2015
48 pagina's er deel, kleur; softcover; € 9,50

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten