dinsdag 17 maart 2015

Maar er was één klein dorpje....

EL MESIAS (Wauter Mannaert & Mark Bellido)
In het Spaanse Andalusië ligt een  dorp van ongeveer 25 km2 met zo'n 2700 inwoners: Marinaleda. Bij de lokale verkiezingen van 1979 won de Collectivo de Unidad de los Trabajadores en sindsdien wordt Marinaleda collectief bestuurd. De bewoners leven van wat ze zelf verbouwen en alles wordt met elkaar gedeeld. Via Judith van Istendael kwam Wauter Mannaert in contact met Mark Bellido, een Spanjaard, die hem het verhaal van Marinaleda vertelde en ze besloten om hier samen een grafische roman op te baseren, die door Mark geschreven werd en door Wauter in beeld gebracht.

Hoewel de auteurs een bestaand dorp en bestaande personen namen als vertrekpunt namen, is El Mesias geen documentaire maar fictie;  de beschreven gebeurtenissen zijn verzonnen.

Het verhaal begint met een scène waarin Jesús Fernández besluit om zelfmoord te plegen. Ooit was hij stinkend rijk, maar met de economische crisis van 2008 stort de vastgoedsector in en is hij in één klap alles kwijt. Hij omringt zich met kaarsen, knipsels over zichzelf en een afscheidsbrief en hangt zich op. Het einde wordt hem niet gegund. De politie treft hem in deze enigszins absurde toestand aan en smijt hem het huis uit dat ook niet langer van hem is. Hij hoort van het bestaan van Marinaleda en gaat ernaartoe. Daar aangekomen ontmoet hij de charismatische burgemeester Gordillo, hij gaat in het dorp wonen en leert er de dorpsbewoners en hun manier van leven kennen. Wat volgt is een grappige en prikkelende satire van bijna 300 pagina's over de ondergang van een ideaal.
Marinaleda lijkt wat op het dorpje van Asterix, het verzet zich als enige tegen het overal om zich heen oprukkende kapitalisme, een ontwikkeling waar links net zo goed als rechts schuld aan heeft. Het lijkt een ideale samenleving, maar is hat dat ook? Wie verder wil kijken  dan de grenzen van het dorp en bijvoorbeeld wil gaan studeren in Sevilla, wordt teruggefloten. Niet voor niets heet de hoofdpersoon van het verhaal Jeús, wat impliceert dat er ook een Judas in het dorp is.

Wauter Mannaert debuteerde een paar jaar geleden met Ondergronds, een origineel verhaal, maar met nogal volgepropte en rommelige tekeningen. Sindsdien is hij in dat opzicht vooruit gegaan. Hij heeft de pagina's van El Mesias minder vol met details gestopt, zodat ze leesbaar blijven. wel is het jammer dat het uiterlijk van de personages wat blijft schommelen tussen realistische en humoristisch getekend in. Mannaerts tekenwerk is niet de sterkste kant van El Mesias, dat is het uitstekende verhaal, een spannende, amusante satire over kapitalisme, politiek en leiderschap. Het maakt alvast heel benieuwd naar het boek dat Mark Bellido op het moment maakt met Judith van Istendael over zijn eigen verleden als lijfwacht van door de ETA bedreigde Spaanse politici in Baskenland.

Blloan 2015
288 pagina's, zwart-wit; paperback; € 27,95
☺☺☺☺


Geen opmerkingen:

Een reactie posten