donderdag 4 december 2014

Een magere meid met nymfomane trekjes

Vandaag is de laatste dag van de rest van je leven (Ulli Lust)

Toen de oorspronkelijke, Duitstalige uitgave van Vandaag is de laatste dag van je leven in 2009 verscheen deed het behoorlijk wat stof opwaaien. Het was ook de grafische roman, waarmee Ulli Lust haar naam vestigde als een van de belangrijkste stripmakers van het Duitse taalgebied. Inmiddels verschenen er diverse vertalingen van het boek en werd met het talloze prijzen bekroond in Oostenrijk, Duitsland, Zweden, Frankrijk en de Verenigde Staten. Het moet wel heel raar lopen als Vandaag is de laatste dag van je leven niet ook op zijn minst genomineerd wordt voor een Stripschappenning.
Vandaag is de laatste dag van je leven is autobiografische boek waarin Ulli Lust genadeloos, ontwapenend, maar ook met een wrang soort humor terugkijkt op wie ze was als tiener.

Het is een lijvige striproman van meer dan 400 pagina's, waarin ze schrijft en tekent over een bewogen periode in haar leven. In 1984, als ze zeventien jaar is stopt ze met school, verlaat de wijnboerderij van haar ouders op het Oostenrijkse platteland, gaat in Wenen wonen in kraakpanden en sluit zich aan bij de punkbeweging. Op een dag ontmoet ze Edi, een magere meid met kort haar  en nymfomane trekjes. Ook Edi is van huis weggelopen. De twee besluiten om samen naar Italië te gaan, zonder paspoort, vrijwel zonder geld en met slechts enkele kleren en een rugzak. Ze slagen erin om de grens over te komen. Haar reis voert Ulli over de Alpen naar Verona, Rome, Napels en uiteindelijk  Palermo op Sicilië. De twee punkmeisjes hebben ontmoetingen met junkies, criminelen, een verknipte spiritueel en maffiosi. Ze slapen in de open lucht of in leegstaande huizen. Maar wat begint als een avontuur verandert in een nachtmerrie. De Italiaanse mannen kunnen hen geen moment met rust laten en dringen zich aan hen op. 
Edi lijkt al die aandacht wel leuk te vinden en heeft seks met de ene na de andere man, terwijl Ulli het afwisselend gelaten ondergaat of juist woedend wordt. Onderweg raakt ze Edi kwijt en vervolgt alleen haar weg. Ze wordt ontmaagd en verkracht en als ze uiteindelijk Edi terugvindt op Sicilië is die terechtgekomen in het mafiamilieu en verliefd geworden op haar pooier.
Als ze terugkeert naar Oostenrijk is Ulli erachter gekomen dat er van haar idealen als vrije feministische vrouw weinig overblijft in een land waar mannen je vooral zien als loslopend wild, waar je mee mag doen wat je wil. Een illusie armer dus, maar een ervaring rijker die ze vijftien jaar later verwerkt in deze indrukwekkende grafische roman.
Scratch Books 2014
464 pagina's, 2 kleurendruk; paperback/ gebonden uitgave; € 29,90/€ 39,90

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten