zondag 14 september 2014

Een lust voor het oog

Meer als het klikt (Dominique Goblet en Kai Pfeiffer)

Dominique Goblet is de frontvrouw van de Franstalig Belgische strip avant-garde. Net als gelijkgestemden zoals Thierry van Hasselt, Vincent Fortemps en Denis Deprez rekt zij sinds ze einde jaren negentig debuteerde de grenzen van het medium strip verder op. Haar werk bleef niet onopgemerkt. Vooral het autobiografische Net doen alsof is ook liegen kreeg brede waardering.

Voor haar nieuwste boek Meer als het klikt ging ze een samenwerking aan met Kai Pfeiffer. Deze Duitse stripmaker stelde onder anderen een aantal bloemlezingen samen en maakte stripreportages voor een aantal Duitse kranten. Bij een ontmoeting in 2011 op een stripfestival spraken beide auteurs af om samen iets te gaan maken. 

Meer als het klikt ontstond op een bijzondere manier. Ze schreven vooraf geen verhaal, het enige dat vaststond was het thema 'datingsite'. Beide stripmakers begonnen te tekenen en stuurden elkaar hun in vieren gedeelde pagina's toe, waarna ze vervolgens elkaars werk aanvulden. Toen er op deze manier een honderdtal pagina's gemaakt was legden ze deze bij elkaar en probeerden er een verhaal in te ontdekken. En wat bleek: bij deze spontane manier van werken was er als vanzelf een verhaal ontstaan met in de hoofdrollen een alleenstaande vrouw, haar ex-man (agent love) , haar (verdronken) dochter en een hele rij kandidaat-partners. Als een soort Penelope die wacht op haar man Odysseus houdt ze de vrijers aan het lijntje en laat hen een zwembad graven in haar tuin.

De eerste pagina's van Meer als het klikt zijn spontane associaties op de teksten die je in contactadvertenties aantreft, maar gaande weg ontvouwt zich het verhaal, dat zich niet direct na een eerste keer lezen volledig prijsgeeft. Maar dat geeft niet, want de pagina's zijn stuk voor stuk de moeite waard om opnieuw te ontdekken. De grafische experimenten met verschillende materialen, symbolen en stijlen zijn een lust voor het oog.

Bries 2014
172 pagina's, kleur; hardcover stripalbum; € 33,00

☺☺☺☺☺

Deze bespreking verscheen eerder in een iets andere vorm in het zomernummer 2014 van Zone 5300

Geen opmerkingen:

Een reactie posten