maandag 29 september 2014

Een adellijke familie in verval

Junker (Simon Spruyt)

Simon Spruyt is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van een nieuwe generatie Vlaamse stripmakers, die sinds een jaar of tien aan de weg timmert. Tot nu toe publiceerde hij, inclusief Junker, zeven boeken: De Furox (2 delen), De Bamburgers (3 delen) en S.G.F.
Junker is zijn eerste striproman. Het is het verhaal van twee broers ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en speelt zich af in Pruisen, destijds de belangrijkste deelstaat van Duitsland. Ludwig en Oswald Von Schlitt groeien op in een adellijke familie in verval. Van al het personeel is alleen Gretchen, het dienstmeisje, overgebleven. Hun vader is oorlogsinvalide en mist een been. Hun moeder is ziek en verblijft in een sanatorium.  Beide broers treden in hun vaders voetsporen en gaan naar de cadettenschool. Hoewel zijn eerste jaar niet zonder problemen verloopt maar Ludwig maakt gebruik van zijn schiettalent en groeit uit tot een veelbelovende militair. Zijn altijd al tegendraadse broer Oswald gedraagt zich echter steeds rebelser.
Junker is niet het zoveelste stripverhaal over de eerste wereldoorlog wat dit jaar verschijnt. Het is eerder de achtergrond waartegen zich een psychologisch familiedrama afspeelt. In meerdere opzichten is Junker een breuk met Spruyts eerdere werk. Humor en satire afwezig en hij hanteert een andere tekenstijl, een meer 'klare lijn' met in dit geval maar één steunkleur. Pruisisch blauw?
Deze nieuwe manier van werken gaat hem goed af. Het verhaal wordt in een rustig tempo vertelt door Ludwig. Een mooie vondst is dat alle personages die niet belangrijk zijn voor het verhaal geen gezicht hebben zodat alle aandacht uitgaat naar de familie Von Schlitt en hun dramatische lot. Junker is een mooie grafische roman geworden en het hoogtepunt in Spruyts oeuvre tot nu toe.
Blloan 2014
180 pagina's, kleur; graphic novel; € 24,95
☺☺☺☺


Geen opmerkingen:

Een reactie posten