zondag 28 september 2014

De zee is niet te schilderen

Ayak + Por (Wilbert van der Steen)


Een Belgisch stripblad publiceerde zo'n twee jaar geleden het korte verhaal Peter en de wolf van de tot dan toe volledig onbekende striptekenaar Wilbert van der Steen. Het verhaal was gebaseerd op het gelijknamige muziekstuk van Prokovjef en viel direct op door de bijzondere manier van tekenen. De pagina's waren niet geïnkt, de kleur was rechtstreeks aangebracht op de potloodtekeningen en, om nog even bij de tekenstijl te blijven, ieder plaatje was ingekleurd met slechts één kleur.
Maar Peter en de wolf viel niet alleen op door de bijzondere werkwijze van van der Steen, maar ook en vooral omdat het een heel sfeervol verhaal is. Marc Legendre (bekend van onder anderen Biebel en Amoras) was onder de indruk en stelde van der Steen voor om samen te gaan werken.

De samenwerking leverden tot nu toe twee verhalen op, die samen met Peter en de wolf zijn gebundeld in Ayak + Por. De titel van het boek wekt de suggestie van een reeks, waarin Ayak en Por de helden zijn, maar ze komen slechts in één verhaal voor, namelijk het eerste: Een mottige theepot. Ayak is een Eskimomeisje en Por is de naam van het hondje dat zij voor haar verjaardag krijgt van een rare professor. Om dat te vieren zet ze een kopje thee in de mottige theepot uit de titel en verschijnt er plotseling hieruit een geest. Van de geest mag Ayak een wens doen. Tja, het gegeven is niet erg origineel, maar de uitwerking heel fraai. De personages zijn charmant en de tekeningen sfeervol en rijk aan details zonder aan scherpte in te boeten.
De oude schilder en de zee is een ouderwetse parabel over een beroemde schilder, die alles kan schilderen en ook al geschilderd heeft, behalve de zee. Hij vertrekt met zijn schildersmaterialen naar de kust om er de zee te schilderen. En dat is minder eenvoudig dan hij denkt.
Als verteller is Legendre enorm op dreef. Hij gaat uit van een eenvoudig idee, werkt dat heel rustig uit en maakt zo van kleine gebeurtenissen grote verhalen. Het zijn moderne sprookjes die horen tot het zeldzame soort strips dat primair bedoeld is voor kinderen, maar leuk is voor lezers van (bijna) alle leeftijden.  Geniet van deze goed vertelde verhalen, zoek er een diepere betekenis achter als je wilt of kijk alleen van de prachtige, gedetailleerde tekeningen. Met zijn eerste stripboek maakt Wilbert van der Steen een van de grote verrassingen van stripjaar 2014. Een droomdebuut.
Strip 2000 2014
46 pagina's, stripalbum met zachte kaft; € 8,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten