woensdag 20 augustus 2014

Bokser in een concentratiekamp

The Boxer (Reinhard Kleist)

Reinhard Kleist had al enkele horrorstrips en sombere toekomstverhalen getekend en kenners beschouwden hem al langer als een van de beste realistische striptekenaars van Duitsland toen hij zijn eerste graphic novel maakte. In Cash, I see a darkness (2006), vertelt hij het levensverhaal van countryzanger Johnny Cash. Het betekende niet alleen in Duitsland, maar wereldwijd zijn doorbraak. Ook voor zijn twee volgende boeken ging Kleist uit van biografisch materiaal: Castro (2010) gaat over de Cubaanse dictator Fidel Castro en The boxer (2012) over bokser Harry Haft. Van Cash en Castro verscheen een Nederlandse vertaling, van The boxer is die er nog niet, maar wie minder  moeite heeft met de Engelse dan met de Duitse taal kan nu een Engelstalige versie aanschaffen.

Harry Haft wordt geboren als Hertzko Haft. Hij is een joodse jongen die opgroeit in het door de Duitsers bezette Polen. Als tiener wordt hij opgepakt en hij belandt in een concentratiekamp. Daar ontfermt een Duitse bewaker zich over hem, waarvoor hij gaat smokkelen. In ruil hiervoor krijgt hij lichter werk en meer te eten. Dezelfde bewaker leert hem boksen en zo begint voor hem een merkwaardige bokscarri√®re. De nazi's organiseerden ter verstrooiing bokswedstrijden in de kampen,  waarbij de inzet voor de deelnemers hoog was, verliezers werden nooit meer terug gezien. Door de ene na de andere match te winnen slaagt Haft erin de kampen te overleven. Na vier jaar weet hij te ontsnappen en hij emigreert naar de Verenigde Staten.

Haft is er van overtuigd dat zijn vriendin Leah, die hij in Polen achterliet toen hij werd opgepakt, het ook heeft overleefd en naar Amerika is gegaan. Zijn speurtocht naar haar motiveert hem om aan een tweede bokscarrière te beginnen. Als hij ervoor kan zorgen dat zijn naam in de krant komt, zal zij het zien en contact met hem opnemen, redeneert hij. Hij komt er achter dat de professionele bokswereld keihard en corrupt is.
Haft was niet de enige bokser in de concentratiekampen. Aan dit boek is een document toegevoegd over dit minder bekende aspect van het leven in de kampen. De schrijver ervan dook ook de namen op van een aantal van hen, waarvan de meesten, in tegenstelling tot Haft, de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Hafts zoon tekende in 2006 diens levensverhaal op en dit boek gebruikte Kleist weer als basis voor zijn graphic novel. The boxer is net als Kleists eerder genoemde boeken prachtig getekend en hij weet het verhaal weer zo te vertellen dat het je vrijwel vanaf de eerste pagina weet te boeien.
Selfmade hero 2014
196 pagina's, paperback; £14,99

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten