woensdag 2 juli 2014

Een zoektocht naar betekenis

Doolhof van Eeden  (Roelof Wijtsma)


Roelof Wijtsma debuteerde in 2004 met Getekend. Het werk dat hij hierna publiceerde was makkelijker toegankelijk en traditioneler zoals de hunebedstrip Arin. Maar intussen werkte hij ook aan Doolhof van Eeden, wat uiteindelijk na acht jaar werken  dit boek opleverde. Doolhof van Eeden is een van de beste boeken van eigen bodem sinds lange tijd. De lange voorbereidingstijd leverde een heel mooi en intens verhaal op dat zich niet na een keer lezen prijsgeeft.
Doolhof van Eeden is het verhaal van een zoektocht. Centraal staan twee naakte mensen, een man en een vrouw. Nadat beiden ergens in de open lucht ontwaken zegt de vrouw tegen de man dat ze thuis zijn, maar de man wil weg, hij wil verder en beiden beginnen te lopen. Ze stuiten op een gevleugelde wachtpost die hen in eerste instantie verbiedt om verder te gaan, maar er uiteindelijk in toestemt dat ze de poort waar hij voor staat binnengaan. Ze moeten echter wel gevonden hebben wat ze zoeken voordat het nacht wordt, anders zullen ze stervende sterven. Wat volgt is een lange tocht langs allerlei landschappen. Maar wat zoeken ze?  Wat willen ze vinden en waar bevinden ze zich eigenlijk?

Op die vragen geeft Wijtsma geen antwoord. Het is aan de lezer om dat te ontdekken. Roelof Wijtsma nodigt je uit om aan het verhaal dat je leest je eigen betekenis te geven. Doolhof van Eeden is anders dan andere stripboeken. Het is  niet zozeer een boek dat je moet lezen, je moet het ervaren. Het is rijk aan details en in de decors waar de twee mensen doorheen lopen herken je allerlei elementen.
Doolhof van Eeden is een boek dat je vaak oppakt om opnieuw te bekijken en elementen toe te voegen aan je eigen reisverhaal. Dat verhaal is voor iedereen weer anders. Het is een knappe prestatie van Roelof Wijtsma dat hij een verhaal heeft weten te maken dat lezers die ervoor open staan  prikkelt om er een eigen betekenis aan te geven, een betekenis die zelfs in de loop der tijd kan wijzigen. Dat maakt het lezen van dit prachtig uitgevoerde en uitgegeven boek tot een unieke ervaring.


Sherpa 2014; 112pagina's,kleur; hardcover; €24,95

☺☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten