woensdag 18 juni 2014

Met een boom voel je je beter

Het zotte geweld  (Joris Vermassen)

Het zotte geweld is de titel van een beeldhouwwerk van Rik Wouters en het is ook de titel van de eerste strip (of graphic novel, zo u wilt) die Joris Vermassen onder zijn eigen naam maakte. Vermassen maakte eerder een aantal absurd humoristische strips voor Humo onder het pseudoniem Fritz van de Heuvel, die later ook in boekvorm verschenen.
Behalve striptekenaar is Vermassen ook docent aan de kunstacademie van Gent, cartoonist en... stand-up comedium. Dat laatste heeft hij gemeen met  Tom, de hoofdpersoon in Het zotte geweld. Hoewel er zeker ook humor zit in Het zotte geweld, is dit een veel serieuzer werk dan zijn strips voor Humo.
Tom staat op het punt om door te breken, maar maakt verkeerde keuzes waardoor het niet echt wil vlotten met zijn loopbaan. Privé zit het hem ook niet mee. Zijn zus is terminaal ziek en  de relatie met zijn vriendin lijkt zijn beste dagen te hebben gehad, waardoor de verleiding om vreemd te gaan met een vrouwelijke fan groot is. Hij brengt veel tijd door met zijn zus, waarmee hij een hechte band heeft. Eigenlijk is ze de enige met wie hij kan praten. en uitgerekend haar gaat hij verliezen.
Rik Wouters maakte Het zotte geweld aan het einde van zijn leven, toe hij al leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Vermassen weet de levensloop van Rik Wouters, die niet ouder werd dan 34 jaar, knap te vervlechten met het verhaal van Tom. Nadat Tom met zijn dan al zieke zus Het zotte geweld heeft bekeken in park Middelheim raakt hij geïnteresseerd in  de kunstenaar en leest een boek over hem. Op het moment dat hij een tentoonstelling over Wouters wil bezoeken gaat zijn telefoon...

Vermassen heeft zijn verhaal heel knap opgebouwd, het is rijk aan details, heeft sterke teksten en hij weet de emoties die een zo moeilijk onderwerp als een dodelijke ziekte nu eenmaal oproept goed te doseren door gebruik te maken van humor. Bob is een vertederend personage dat enorm veel van zijn zus houdt en in staat is tot de gekste dingen om haar te helpen. Hij gaat zelfs zo ver dat hij een boom in haar ziekenhuiskamer zet omdat hij heeft gelezen dat bomen maken dat je je beter voelt. Je kan op zo'n moment niet anders dan heel erg meeleven en met Bob hopen dat het onvermijdelijke toch nog vermeden kan worden.
Uitgeverij Vrijdag 2014
126 pagina's, zwart-wit met steunkleur; paperback; € 17,50

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten