maandag 5 mei 2014

Een pijnlijke trap

The park (Oscar Zarate)


Oscar Zarate werd in 1942 geboren in Argentinië. Hij studeerde architectuur en was werkzaam in de reclame voordat hij geïnspireerd door Milton Caniff en Hugo Pratt naar Europa vertrok om een beroemd striptekenaar te worden. Zarate werkte voor onder anderen voor het tijdschrift Crisis, hij maakte een aantal boeken ... for beginners (Lenin voor beginners en Freud voor beginners verschenen ook in Nederlandse vertaling) en stelde It's dark in London samen. Het meest bekend van hem is Een kleine moord, waarvoor Alan Moore het verhaal schreef.
Talent heeft Zarate absoluut maar van beroemd worden is nog niet veel terechtgekomen. Misschien komt er met The park verandering in.

In The park staan vier mensen centraal die elk in de buurt van een park wonen: de chagrijnige columnist Ivan Grubb en zijn dochter Mel, de voormalige postbode en amateurmuzikant  Chris en zijn sportieve zoon Victor. Grubb en Chris leren elkaar op een pijnlijke manier kennen. Carla, de hond van Grubb, valt Chris aan waarop deze hem een trap geeft. Hiermee wekt hij de woede op van de columnist, die vervolgens met hem op de vuist gaat. Als Victor van zijn vader hoort wat er is gebeurd, vindt hij dat zijn vader slap gereageerd heeft en wil in zijn plaats wraak nemen op Ivan Grubb en zijn dochter. Waarna de gebeurtenissen elkaar opvolgen.  
Maar laat ik verder niet te veel over het verhaal vertellen dat vol verrassingen zit. Er ontstaat een keten van gebeurtenissen, zowel grappig als dramatisch, waarbij de personages steeds opnieuw met elkaar in contact komen, rollen veranderen of helemaal worden  omgedraaid.
The park is briljant in zijn eenvoud en Zarate weet op ruim honderdvijftig  mooie geschilderd pagina's genadeloos de menselijke nastuur te ontleden.

SelfMadeHero 2013
154 pagina's, kleur; graphic novel; harde kaft; € 24,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten