zaterdag 15 maart 2014

De wereld gezien door kattenogen

Sugar. Leven als kat (Serge Baeken)


Sugar is een onalledaagse uitgave van een onalledaagse stripmaker. Serge Baeken verkent de grenzen van het stripverhaal, maar slaagt er (steeds beter) in om 'leesbare' pagina's te tekenen. Verwacht echter geen spannend verhaal. Bij Baeken moet je als lezer zelf actief aan de slag.
Sugar bestaat uit een zeventigtal pagina's  die steeds op dezelfde manier zijn opgebouwd uit 24 vierkante plaatjes van gelijke grootte en zonder wit tussen de kaders. Soms staat er in elk plaatje een andere tekening, op andere pagina's lopen de tekeningen op verschillende manieren over de pagina en door de kaders heen. Klinkt dat ingewikkeld? Valt wel mee. Serge Baeken hanteert voor dit boek een open tekenstijl, je zou kunnen zeggen een klare lijn, waardoor het geheel helder blijft.   De werkwijze die hij heeft gekozen past prima bij het soort verhaal dat Baeken vertelt.
Sugar is het verhaal van een kat en we zien de wereld door kattenogen, waarbij Sugar van  plaatje naar plaatje springt. Het levert pagina's op die samen het verhaal vertellen van het alledaagse leven van een huiskat, maar elke pagina levert ook mooie composities op die op zichzelf  kunnen staan.
Sugar is vooral zo'n heerlijk boek maakt om in te lezen en te bladeren omdat de liefde voor katten en de liefde warmee het boek gemaakt is bijna voelbaar die uit elk van de getekende pagina's spreekt. Serge Baeken en zijn gezin houden van katten en maken van alles met hen mee.
Sugar is daarvan het levende bewijs.

Blloan2014
80 pagina's, zwart-wit; hardcover stripalbum met stofomslag ; € 16,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten