donderdag 26 september 2013

Heulen met de rexisten

Nieuwe tijden (Eric Warnauts & Guy Raives)


Eric Warnauts en Guy Raives werken al ruim 25 jaar op de zelfde manier samen, waarbij Warnauts de verhalen schrijft en Raives inkleurt. De rest van het werken aan een verhaal is een soort quatre-mains. Hun eerste stappen op het pad van de strip zetten ze met de serie  Lou Cale, over een detective in Hollywood. Hun echte doorbraak kwam een paar jaar later toen ze stripromans gingen maken voor uitgeverij Casterman. Jarenlang behoorden ze tot de vaste kern medewerkers van het tijdschrift (A suivre) / Wordt vervolgd en leverden ze prima werk af. Vaak kozen ze voor episodes uit de Belgische geschiedenis als bron voor hun verhalen. Ze doken onder anderen in het koloniale verleden, de Tweede Wereldoorlog en de komst van Italiaanse gastarbeiders.  Dat leverde een aantal goede, volwassen en een tikje geëngageerde verhalen op  die de moeite waard blijven om te lezen. De laatste jaren werd er weinig van hun hand meer in het Nederlands vertaald. Daar is nu gelukkig verandering in gekomen.
Nieuwe tijden is een tweedelige familiegeschiedenis die zich afspeelt voor en tijdens de Tweede wereldoorlog in een dorp in de Belgische Ardennen. Centraal staan twee broers: Thomas en Charles Deschamps.  Het is 1938 als Thomas na een verblijf van acht jaar in Belgisch Kongo, terugkeert in zijn dorp. Thomas is een losbol en een flierefluiter die na zijn omzwervingen snel de draad weer oppakt van het leven in zijn dorp. Hij gaat er het hotel leiden dat hij heeft geërfd van zijn oom. Zijn broer Charles is intussen getrouwd met Alice, Thomas' oude liefde. Het weerzien met Charles is niet erg hartelijk. Niet alleen Alice staat tussen hen in, ook hun politieke opvattingen zetten de broers tegenover elkaar. Charles is een gerespecteerd burger die sympathiseert met de rexisten, terwijl Thomas linkse idealen heeft,  waarschuwt voor het gevaar van het opkomende nationalisme en fascisme en een Spaanse communiste als vriendin heeft. Dat zijn de ingrediënten voor een verhaal met voldoende intriges en mooie dialogen om een sterke striproman op te leveren.
De tekeningen en inkleuring  doen denken aan het recente werk van Gibrat en Jarbinet, een vergelijking die zich ook wel een beetje opdringt door het oorlogsthema. Nieuwe tijden  is vooral ook een goed verteld verhaal met een verrassend einde. Het is zelfs een van de betere boeken van het tweetal geworden

Lombard 2013
120 pagina's ; hardcover; € 24,95
☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten